W którym miejscu powinniśmy się zaopatrywać w owoce oraz warzywa?

Gdy nadeszła pora na sezonowe owoce oraz jarzyny, dobrze jest zdecydować się na takie, które mogą radować nie tylko nasze oczy, ale także nasz nos oraz kubki smakowe. Takie produkty są źródłem dużej ilości witamin, a nie pestycydów czy też innych substancji chemicznych.

zabawka

Autor: Dekoral
Źródło: Dekoral
Ideałem by było wkładanie do naszego koszyka różnych owoców oraz jarzyn uprawianych zgodnie z rytmem natury i wywodzących się z najczystszych regionów naszego kraju. Takich produktów, które nie nęcą może piękną błyszczącą skórką czy kształtem, ale są źródłem minerałów i witamin. Jeśli jest to możliwe, zaopatrujmy się w produkty wywodzące się z plantacji przyjaznych środowisku, w których gleba jest odpowiednio nawożona kompostem, dobrze przyszykowana, oczyszczona z chwastów w sposób mechaniczny albo ręczny, nie zaś przy pomocy preparatów chemicznych, zaś jej skład jest kontrolowany. Do zwalczania grzybów stosuje się różne wyciągi z ziół, natomiast owadzich szkodników pozbywa się przy pomocy ptaków (chociażby sikorek) czy też biedronek. Rośliny rosną w tamtym miejscu w słońcu i czerpią siłę do rośnięcia z żyznej gleby. Są zrywane dopiero w takiej sytuacji, gdy osiągną całkowitą dojrzałość.

Wyhodowane z nasion oferujących spore, pięknie równe kształty. Duża część dostępnych w sprzedaży przez pełny rok owoców oraz warzyw pochodzi z upraw szklarniowych. To wydawałaby się najlepsza metoda, gdyż jest najmniej uwarunkowana od pogody. W szklarni dość łatwo jest ustawiać odpowiednią temperaturę, oświetlenie czy zawilgocenie powietrza. Kłopot w tym, że uprawa odbywa się tu cały rok, więc warzywa zamiast w glebie, są umieszczane w mieszankach nawozów.

Z innej strony bardzo korzystnym miejscem na robienie zakupów odpowiedniej żywności są dla przykładu małe regionalne sklepy lub takie miejsca jak hurtownia (hurtownia papiernicza szczecin) owoców i warzyw. Istotne, żeby specjalizowały się one w produktach przyjaznych środowisku.