Mała czarna, zawsze na topie – podnosi nastrój, wydajność, dodaje wigoru i energii

Rośliny kawowca, znane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Ich owoce pozyskiwano wtedy ze stanowisk naturalnych. Trudno dzisiaj rozwikłać, w jaki sposób kawa dotarła do Polski. Czy dotarła do nas drogą morską z Holandii, czy drogą lądową z Turcji.

ziarna kawy

Autor: Andreas Poike
Źródło: http://www.flickr.com
Wiadomo tylko, że zjawiła się pod koniec XVII wieku. Większość z nas, nie wyobraża sobie poranka albo leniwego popołudnia, bez jej filiżanki.

Czy ten artykuł Cię zainteresował? W takim wypadku sprawdź odmienny news (http://iltex.pl/kontakt/), który także ma absorbujące informacje.

I mimo, że łączymy ją zwyczajowo z Włochami, którzy wymyślili większość nazw naszym ulubionym kawowym miksom – latte, cappuccino, machiatto, to mimo wszystko największą ilość napoju na świecie piją Skandynawowie. Tymczasem, kawa – napój przygotowywany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, pochodzi z Etiopii.

Powiązane artykuły – poprawia przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. A do tego ma w sobie przeciwutleniacze, które przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, ponoszących odpowiedzialność m.in. za starzenie się organizmu. Dzisiaj picie napoju z ziaren kawowca ma wielką rolę w życiu towarzyskim. Jak utrzymują eksperci picia kawy, obok popularnie wiadomego działania kofeiny, zasadniczego komponentu tego napoju, który pobudza pracę serca, zwiększa ciśnienie krwi, działa przeciwsennie, posiada jeszcze jedną istotną właściwość – umiejętność rozwiązywania języków. Co przy kawiarnianym stoliku jest bardzo istotne. Wysokiej jakości kawa ziarnista sklep w internecie znajdziemy pełny asortyment.

Ten odsyłacz (cafepanamera.com/) prowadzi do materiału, jaki posiada wyjątkowe treści – z pewnością Cię zaciekawią i będą użyteczne.

W propozycjach sklepów odnaleźć możemy m.in. kawy ziarniste naturalne, należące do odmiany Arabica, poczytywane za najlepsze na świecie, jak również kawy smakowe czy kawy rozpuszczalne.

latte

Autor: Baileys
Źródło: Baileys
O dobrej jakości kawy świadczy jej aromat. Kawa ziarnista Arabica, wywodzi się z lasów deszczowych etiopskiej prowincji Kaffa w górach Jemenu. Na zboczach Jemenu, od paru tysięcy lat, po dziś dzień rośnie dzika odmiana krzewu Arabica. Na większych wysokościach owoce krzewu kawowca osiągają pełnię rozwoju dłużej, ale zyskują za to bogatszy, bardziej złożony smak i bukiet. Kawa Arabika zawiera najmniejsze ilości kofeiny spośród wszystkich hodowanych przez człowieka rodzajów kawy. Spożywając kawę, sporządzaną na różne sposoby przez bardzo wymyślne urządzenia, pamiętajmy, że każda używka w nadmiarze może mieć zły wpływ na nasze zdrowie. Obyśmy tylko nie starali się pobijać najlepszego wyniku Balzaka, który pisząc swoje książki, potrafił wypić w ciągu jednej nocy do 40 filiżanek naparu z kawy.