Strawa liofilizowana – czym jest a także co wskazane jest o niej wiedzieć

Jej nazwę z trudem się artykułuje, co czasem budzi podejrzenia. Na początku używali jej amerykańscy żołnierze, choć technikę produkcji odkryli Indianie.
Żywność liofilizowana – gdyż o niej mowa – dziś zdobywa coraz ogromniejszą popularność wśród sportowców i podróżników, ale nie tylko.

drzwi

Autor: Comrade Foot
Źródło: http://www.flickr.com

Oświetlenie kuchenki

Autor: SKOFF
Źródło: SKOFF
Czym jest? W jaki sposób powstaje? Czy dopuszcza ją się w przetwórstwie ekologicznym? Liofilizacja jest to proces suszenia poprzez zamrażanie wynaleziony przez Indian Quechua paręset lat temu. Zauważyli oni, że jedzenie pozostawione w określonych okolicznościach (niskie ciśnienie oraz ujemna temperatura) prócz tego, iż zamarza, to traci wodę, jaka zostaje odparowana.

Podobnie ciekawy artykuł odnajdziesz pod tym odnośnikiem (http://bestem.com.pl/) – zobaczysz, że jest bardzo atrakcyjny, zatem przeczytaj go.

Współcześnie w warunkach przemysłowych proces liofilizacji usprawniają specjalne urządzenia. Jakie są zalety tej technologii? Po procesie liofilizacji żywność w dalszym ciągu mieści ten sam zestaw protein, tłuszczu i węglowodanów i witaminy a także substancje biologicznie aktywne. Produkty takowe są trendy pośród sportsmenów, a na początku korzystało z nich wojsko amerykańskie w czasie II Wojny Światowej.

Kamera Sony Action Cam

Źródło: http://kamerynakask.pl/
Dziś osoby profesjonalnie zajmujące się sportem, czy też wędrowcy chętnie korzystają z gotowych, liofilizowanych potraw, albowiem są zdrowe jak też jednocześnie szybkie w przygotowaniu. Zapakowania są lekkie, łatwo je przewozić. Wystarczy uzupełnić zawartość wodą i mamy gotowe danie.

Obecnie takie produkty są łatwiej dostępne dla każdego.

Przejdź na witrynę twórcy (https://lampomat.pl/lampy-bpm-lighting) – tam odnajdziesz sporo interesujących wiadomości, które rozszerzą Twoją wiedzę na powyższy nowy temat.

Czasami warto wypróbować je jako zdrową, wartościową pod względem kalorycznym, opcję dla „chińskich zupek” chociażby podczas górskich włóczęg.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*