Istnieje dużo rodzajów herbat, natomiast najbardziej powszechne to czarna, zielona oraz czerwona. Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata, i nie ma co się dziwić, bo ma faktycznie niezliczoną ilość plusów.
Autor: Irving Tea
Źródło: Irving Tea
Herbata to napar z pąków oraz liści wiecznie zielonego krzewu z rodzaju Camelia, który ma charakterystyczne listki – o ząbkowanej, skórzanej strukturze. Posiada różnego rodzaju kwiaty – od bardzo jasnych do różowych, są niewielkie jak i wonne, posiada ona także malutkie brunatne, zdrewniałe owoce. Rośliny tego typu uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, największa ilość natomiast w Chinach i Indiach, jednak są również uprawiane poza terenem Azji. W produkcji używane są pączki jak i liście, poddaje się je wysuszeniu, czasem fermentacji. Herbatę możemy kupić praktycznie wszędzie, a ostatnio dość powszechne są białe herbaty.
Herbata zielona wytwarzana jest z liści, jakie nie są fermentowane, ponieważ zaraz po zebraniu następuje proces zasuszenia. To powoduje, że zachowanych jest bardzo dużo cennych składników, jakie znajdują się w świeżych liściach. Takie właściwości zdrowotne są już znane oraz wykorzystywane od tysiącleci, najczęściej w medycynie chińskiej. Współczesne badania mówią, że w tej herbacie możemy odnaleźć całe bogactwo antyoksydantów, przykładowo grupę związków polifenolowych o nazwie katechiny. Są to mocne antyoksydanty, jakie biorą udział w likwidacji wolnych rodników uszkadzających komórki oraz prowadzą do nowotworów.
Czerwona herbata z dodatkami to herbata półfermentowana. Najbardziej znana jest fermentowana bardzo powoli chińska Pu-Erh. PuErh jest z okręgu Yunnan, w Chinach. Badacze są zdania, iż czerwona herbata zyskuje swoje lecznicze właściwości oraz wspaniały zapach dzięki powolnemu procesowi fermentowania. Jej zbawienne działanie jest tym bardziej skuteczne, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich warunkach. Czerwona herbata zawiera różne związki, takie jak garbniki, alkaloidy oraz minerały.
Zaciekawiony tematem? Poczytaj o nim znacznie więcej. W tym celu użyj adresu (https://serwiskawowy.pl/18-konserwacja-ekspresu), jaki przekieruje Cię na stronę! Zapraszamy!
Ma niewielkie ilości kofeiny i taniny, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza, jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, jakie są wrażliwe na kofeinę. Jak widzimy, herbata to napój posiadający niesamowicie pozytywny wpływ na nasze organizmy. Dobrze jest, znając jej właściwości pić ją regularnie.