Dziś do kupienia mamy niezwykle wiele rodzajów ekspresów do kawy. Różnią się one metodą przygotowywania takiego napoju i ceną.
Smak kawy z ekspresu przelewowego jest podobny do kawy parzonej po turecku, czyli kawy mielonej zalewanej wrzącą wodą.

Źródło: http://www.flickr.com
Jednak nie ma tu problemu z fusami, ponieważ w ekspresie jest zastosowany specjalistyczny filtr. Ekspres przelewowy jest złożony z pojemnika na wodę i zbiornika na kawę. Także składa się z filtra, który jest najczęściej jednorazowy. Może być wykonany z papieru albo stały. W skład ekspresu przelewowego wlicza się także dzbanek. Jest to zazwyczaj dzbanek ze szkła żaroodpornego albo może być to także stalowy termos. Płyta grzewcza w ekspresie przelewowym trzyma temperaturę kawy. Ekspres przelewowy jest bardzo łatwy w obsłudze. Wystarczyłoby zaledwie wsypać odpowiednią ilość mielonej kawy do zbiornika z filtrem i następnie nacisnąć przycisk. Ekspres zalewa kawę wyznaczoną ilością wrzątku i pomału przesącza się do szklanego dzbanka, który umiejscowiony jest na dole ekspresu. Taki sposób parzenia kawy sprawia, że kawa (zobacz również kawiarnia lajkonik) ma większą zawartość kofeiny niżeli w przypadku zastosowania ekspresu ciśnieniowego.

Źródło: pixabay.com
Osoby, które preferują czynnie brać udział w rytuale parzenia kawy, muszą zwrócić uwagę na ekspres kolbowy. Taki ekspres określany jest także ręcznym lub półautomatycznym. Tego typu ekspres może być domowy lub profesjonalny. W obydwu przypadkach wykorzystuje się zmieloną kawę. W co poniektórych modelach można także stosować kawę w tabletkach. Jest to niezwykle przydatne wyjście, gdyż usuwa potrzebę odmierzania i uciskania kawy. Jakość kawy parzonej w ekspresie kolbowym może być trochę gorsza w porównaniu do kawy przygotowanej ze świeżo zmielonych ziaren. W ekspresie kolbowym elementem grzewczym jest zazwyczaj bojler.
Woda podgrzewana jest grzałką, jaka umieszczona jest wewnątrz lub okala ekspres z zewnątrz. Mocną stroną ekspresu kolbowego jest dość mała cena, jednak zachowanie go w czystości jest dość skomplikowane.